
- مرتباً پای خود را بهدقت ببینید. اگر این کار مشکل است، شخص دیگری آن را انجام دهد.
- ناخنهایتان را بزنید، البته نه در گوشه و طرفین ناخنها. اگر ناخنهای ضخیمی دارید، ناخنگیر ممکن است بهتر از قیچی ناخن باشد.
- با افزایش سن، پاها صاف و عریض میشوند، و پاها باید مرتباً اندازهگیری شوند. حتماً کفش مناسب بپوشید و جلوی کفش برای انگشتان فضای کافی وجود داشته باشد. اواخر روز پس از تورم پاها ناشی از یک روز پیادهروی، کفش بخرید و کفش را بر اساس پای بزرگتر خود انتخاب کنید. کفش ورزشی یا کفش عادی مناسبی خریداری کنید که پشتی محکم، کفی مناسب و کشش خوبی داشته باشد. حین ایستادن، آنها را امتحان کنید، و کفشی را انتخاب کنید که حداقل یک سانتیمتر از بلندترین انگشتتان بلندتر باشد. بهیاد داشته باشید که چیزی بهنام «جا باز کردن» کفش وجود ندارد.
- جوراب ساقبلند و جوراب عادی نرمی بپوشید که خیلی تنگ نباشند و هیچگونه پرز یا برآمدگی آزاردهنده نداشته باشد.
- با پای برهنه، حتی در خانه، راه نروید.
- پاهای خود را مرتباً و کاملاً بشویید، و آنها را بهخوبی خشک کنید. هر هفته چندین بار، پای خود را در آب گرم دارای نمک یا مرطوبکننده بگذارید. برای خشک کردن پوست روی پا و مچ پا، زیاد کرم بزنید.
- اگر دیابتی هستید، حداقل سالی یک بار به پزشک خود مراجعه کنید و حتماً قند خون خود را کنترل کنید.
- مراقب داروهای بدون نسخه برای میخچه و پینه باشید، زیرا ممکن است ضرر بیشتری داشته باشند.
- هرگز میخچه یا پینه را با تیغ یا بُرندۀ دیگری نبرید.
- اگر خوابرفتگی پا دارید، از آب گرم برای شستن آن استفاده کنید و همیشه ابتدا با دست خود دمای پایتان را بررسی کنید. از پد گرمایشی که ممکن است پایتان را بسوزاند خودداری کنید.
- اگر گردش خون پایتان ضعیف است، چهارزانو ننشینید زیرا جریان خون را محدود میکند.
- پیادهروی، دوچرخهسواری، شنا و انجام تمرینات سادۀ پا روزانه به حفظ تناسب پاها کمک خواهد کرد.
رژیم غذایی و ورزش
اگر دیابتی هستید، سلامت پاهایتان به میزان کنترل قند خونتان وابستگی زیادی دارد. رژیم غذایی سالم بسیار مهم است. توصیههای متخصص تغذیه یا ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود را رعایت کنید و، بهجای غذاهای تصفیهشده و شیرینی، مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه، کربوهیدراتهای پیچیده، و پروتئینهای کمچرب مصرف کنید. حتماً میزان مصرف مایعاتتان کافی باشد. بهیاد داشته باشید داروهای تجویزی خود را در مواقع مناسب مصرف کنید.
ورزش ملایم منظم و آرام – بهویژه پیادهروی، حرکات کششی، شنا و دوچرخهسواری - به حفظ انعطافپذیری و سلامت عضلات، تاندونها و رباطهای پا کمک میکند.
عوارض
مشکلات پا ممکن است سبب موارد زیر شود:
- افزایش خطر افتادن و شکستگی
- کاهش تحرک، استقلال و توانایی انجام وظایف روزمره
- درد مزمن
- قطع عضو
- کاهش سلامت عمومی بهدلیل محدودیت در ورزش کردن
- کاهش کیفیت زندگی
- افزایش خطر بستری و مراقبت بلندمدت.
اطلاعات مخصوص مراقب
اگر مراقب یا عضوی از خانواده هستید که از یک سالمند مراقبت میکنید، باید بدانید که چگونه هر روز پای وی را بهخوبی معاینه کنید، بهویژه برای بیماران مبتلا به دیابت، گردش خون ضعیف، خوابرفتگی پا، بینایی ضعیف، یا بیماریهای نقص ایمنی. پزشک میتواند به شما نشان دهد که در معاینه به دنبال چه چیزی باشید و چگونه به مشکلات جزئی رسیدگی کنید.