
فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا یا هیپرتانسیون «مرگ خاموش» نیز نامیده میشود. زیرا این بیماری علائم اندکی دارد. در واقع ممکن است فرد مبتلا از ابتلا به فشار خون مطلع نباشد. عدم درمان فشار خون میتواند منجر به حملات قلبی، سکتهی مغزی، بیماریهای کلیوی، مشکلات بینایی و عوارض جدی دیگر شود.
فشار خون بالا رابطهی مستقیمی با افزایش سن دارد. زیرا با افزایش سن رگهای خونی بطور طبیعی سفت و سخت میشوند. با خشک شدن رگها نیروی مورد نیاز برای پمپاژ خون در رگها افزایش یافته و درنتیجه نیروی بیشتری بر دیوارهی آنها وارد میشود. نیروی وارده میتواند موجب ضعیفشدن رگها و آسیبدیدن آنها شود.
خوشبختانه در اغلب موارد تشخیص فشار خون بالا و کنترل آن آسان است. به همین دلیل کنترل منظم فشار خون اهمیت زیادی دارد. بیش از نیمی از افراد بالای 60 سال و بالاتر دچار فشار خون بالا هستند.
اندازهگیری فشار خون
برای اندازهگیری فشارخون دو عدد ثبت میشود. بهعنوان مثال فشار خون فردی 150 روی 90 است (که بصورت 90/150 م.م جیوه نوشته میشود). عدد اول (150) فشار سیستولی است که مربوط به نیروی حاصل از ضربانهای قلب (تپش قلب) است و فشار خون فرد را در هنگام تپش قلب اندازهگیری میکند. عدد دوم که فشار دیاستولی نام دارد فشار خون فرد در هنگام استراحت قلب را مشخص میکند.
فشار خون هدف
توصیه های پزشکان و متخصصان مراقبت سلامت دربارهی فشار خون براساس سن و وضعیت سلامت فرد است و ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. فشار خون هدف در هر فرد برمبنای سن و سایر شرایط پزشکی است. بطور کلی، در بزرگسالانی که ازنظر سلامت جسمانی در وضعیت خوبی قرار دارند فشار خون نهایی برابر 90/150م.م جیوه یا کمتر است.
ولی، این مبنا برای تمام سالمندان یکسان نیست و میتواند براساس وضعیت سلامتی و شرایط جسمانی افراد تغییر کند. درصورت ابتلا به فشار خون بالا باید با پزشک خود مشورت و همکاری کنید تا براساس موقعیت خاص و شرایط جسمانی شما توصیههای لازم برای کنترل فشار خون را به شما ارائه دهد. بهعنوان مثال اگر فردی دچار مشکلات کلیوی یا دیابت باشد فشار خون هدف در او کمتر است. در یک مطالعه با عنوان SPRINT مشخص شده است که فشار خون هدف در سالمندان مبتلا به بیماریهای قلبی یا مشکلات گردش خون پایین و فشار سیستولی معادل 120 م.م جیوه یا کمتر است. ازطرف دیگر کاهش فشار خون در سالمندان ضعیف (ازنظر جسمانی و سلامتی) میتواند مضر باشد.
دلایل فشار خون بالا
با افزایش سن انعطافپذیری رگهای خونی کاهش یافته و مواد چرب (پلاکت) دیوارهی رگها را میپوشانند. درنتیجه رگها باریکتر شده و تصلب شرایین پدید میآید. تصلب شرایین اغلب بدلیل وجود کلسترول بالای خون و رسوب آن در رگها ایجاد میشود.
تغییرات ناشی از توانایی بدن برای تنظیم سدیم (نمک) و آب نیز نقش مهمی در ابتلا به فشار خون دارد. حدود دو سوم از سالمندان نسبت به میزان اضافی نمک در بدن حساس هستند. اگر شما نیز جزو این گروه از افراد باشید مایعات اضافی در بدن شما حبس میشوند. افزایش مایعات در بدن میزان خون پمپاژشده توسط قلب را افزایش میدهد. اگر به انواع خاصی از بیماریهای قلبی مبتلا باشید افزایش مایعات و درنتیجه افزایش پمپاژ خون میتواند خطرناک باشد. افزایش وزن نیز احتمال ابتلا به فشار خون بالا را بیشتر می کند.