
اگرچه علائم آنفولانزا در برخی افراد خفیف است اما میتواند موجب بیماری شدید و گاهی نیز مرگ شود. افراد مسن در مقایسه با جوانترها بیشترین فشار را از این بیماری تحمل میکنند و بیشتر در خطر عوارض جدی آنفولانزا نظیر ذاتالریهٔ میکروبی، کمآبی و بدترشدن سایر بیماریها نظیر نارسایی قلبی، دیابت و بیماری ریوی هستند. 70-50٪ بیماران بستری ناشی از آنفولانزا و 90-70٪ مرگومیر ناشی از آنفولانزا را افراد 65 ساله و بیشتر تشکیل میدهند. بهترین روش پیشگیری از آنفولانزا تزریق سالانهٔ واکسن آن در ابتدای فصل پاییز است.
علائم آنفولانزا
بیماری آنفولانزا با سرماخوردگی فرق دارد. علائم سرماخوردگی معمولاً خفیفتر از علائم آنفولانزا هستند و افراد سرماخورده در مقایسه با افراد دچار آنفولانزا بیشتر دچار آبریزش یا گرفتگی بینی میشوند. آنفولانزا ناگهانی شروع میشود و علائم آن شدیدتر هستند. برخی از علائم رایج آنفولانزا عبارتاند از:
تب یا لرز (افراد مسن ممکن است دچار تب نشوند)
- سرفه
- گلودرد
- اسهال و استفراغ (بیشتر در کودکان شایع است)
- آبریزش یا گرفتگی بینی
- بدندرد یا درد عضلانی
- سردرد
- کوفتگی
- با اقدامات پیشگیرانهٔ زیر از شیوع آنفولانزا جلوگیری کنید
دستان خود را بشویید. دستان خود را اغلب با آب و صابون یا محلول الکلی بشویید. این کار را بهویژه پس از سرفه یا عطسه و قبل از خوردن غذا انجام دهید.
- دهان و بینی خود را هنگام سرفه یا عطسه با دستمال بپوشانید. اگر دستمال ندارید، از قسمت بالای آستین خود کمک بگیرید.
- از دست زدن به چشمها، بینی و دهان خود خودداری کنید.
- از تماس نزدیک با افراد بیمار خودداری کنید.
- هنگام بیماری در خانه بمانید.
- زیاد بخوابید، فعالیت جسمانی انجام دهید، بر استرس خود غلبه کنید، مایعات زیاد بنوشید و غذاهای مقوی بخورید.
- سطوحی را که زیاد با آنها تماس دارید، بهویژه وقتی بیمار هستید، بهطور مرتب تمیز و ضدعفونی کنید.
کارهایی که باید هنگام ابتلا به آنفولانزا انجام دهید
با ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی تماس بگیرید. اگر شما یا فردی که از او مراقبت میکنید دارای علائم آنفولانزا هستید، سریعاً با ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی تماس بگیرید. این افراد میتوانند با تجویز داروهای ضدویروسی موجب تعدیل علائم، کوتاه شدن مدت بیماری و پیشگیری از عوارض آنفولانزا شوند. داروهای ضدویروسی در صورت مصرف در اوایل بیماری- دو روز اول- بهترین تأثیر را میگذارند بنابراین در اسرع وقت با ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی تماس بگیرید.
در خانه بمانید. اگر فکر میکنید که به آنفولانزا مبتلا شدهاید، از زمان شروع علائم به مدت 7 روز در خانه بمانید یا تا زمانی که علائمتان برای 24 ساعت از بین رفته باشند. این کار مانع از سرایت ویروس به دیگران میشود.
بیشتر استراحت کنید. برای اینکه بدنتان با آنفولانزا مقابله کند، بهاندازهٔ کافی بخوابید؛ مایعات نظیر آبمیوه، آب و سوپ زیاد بنوشید تا دچار کمآبی نشوید. از آنجائی که ممکن است دچار تب و لرز شوید، بهتر است لباسی بپوشید که بتوانید در صورت لزوم آن را کم یا زیاد کنید.
حواستان به علائم هشدارهای اورژانسی باشد. در صورت دارا بودن هرکدام از علائم زیر سریعاً به ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی یا بخش اورژانس مراجعه کنید:
- تب بالا یا طولانیمدت (تب حدود 38.3 تا 38.8 درجه سانتیگراد یا تب طولانیتر از 5-3 روز)
- مشکل تنفس یا تنگی نفس
- درد یا فشار قفسهٔ سینه
- ضعف یا نزدیک به ضعف
- گیجی
- استفراغ شدید یا مداوم و ناتوانی در مصرف غذا و آب
هرکسی که تنها زندگی میکند، بهجای منتظر بودن باید سریعاً از کسی کمک بخواهد.
سلب مسئولیت: این اطلاعات برای تشخیص مشکلات سلامتی یا جایگزین مشاوره یا مراقبتهای پزشکی شما از پزشک یا سایر ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی نیست. در مورد داروها، علائم و مشکلات سلامتی خود با ارائهدهندگان خدمات پزشکی مشورت کنید.